2014 var året der bød på mange nyheder om ændringer af reglerne i Tokaji Aszú og deres fremragende dessertvine. Mange steder har det lydt at hhv. 3 og 4 puttonyos er forkastet til fordel for de noget sødere 5 og 6 puttonyos.
Historien
Ungarn er kendt for sin lange tradition for lovgivning og regulering af vinproduktionen i landet. Tokaji var det første område i landet historie, der blev afgrænset på geografien tilbage i 1737 og fik en klassifikation i 1772 - dengang området hed Tokaji-Hegyalja. Og man kan spore benyttelsen af Aszú-betegnelsen til søde vine helt tilbage til 1571. Den lange tradition og historie på området har dog også gjort at ændring af lovgivningen ikke blot er noget der sker over en eftermiddag. For alle officielle ændringer skal igennem og endelig besluttes af den lovgivende myndighed på området "National Wine Expert Council of Hungary (OBB)", hvorom det siges at de er notorisk vanskelige og yderst traditionelle.
Ej lovgivende ændringer
Det bør derfor specificeres at de ændringer der har været snakket en del om i det forgangne år, og som har været postet mange steder rundt omkring på internettet, ikke er reelle ændringer i lovgivningen. Men udelukkende er ændringer og tiltag som, efter en længere gennemarbejds-periode, er besluttet i Tokaji Trade Council. Dette er en forening som kan betegnes som en vinproducent-forening i Tokaji området.
At det ikke er lovgivende ændringer, gør dog ikke at det ikke vil have indflydelse på markedsføringen og produktionen af Tokaji Aszú. Mange af, specielt top-, producenterne er nemlig medlem af foreningen og kommer derfor efter al sandsynlighed til at følge disse egne reglementer.
Hvad er ændringerne så?
Deres nye ændringer refererer ikke til opdelingen og sødme-klassificeringen i puttonyos, og nævner derfor slet ikke noget omkring puttonyos. Der sættes blot et minimums tal for restsukkerindholdet på 120 g/L, hvilket også er grænsen for 5 puttonyos. Kategorien Aszú-Eszencia (min. 180 g/L), som blev tilføjet lovgivningen tilbage i 1970, kasseres da det menes at forbrugerne bliver meget forvirrerede og let forveksler denne kategori med den noget sødere Tokaji Essencia (min. 450 g/L) som laves på en noget anderledes måde en Aszú-vinene. Vinene fra denne vil fremadrettet blot markedføres under 6 puttonyos-kategorien. Ligesom brugen af puttonyos efter al sandsynlighed fortsættes (dog kun med 5 og 6).
Ligeledes ændres der på minimumsindholdet af alkohol i vinene til 19% alc., hvor lovgivningen siger hhv. 16,11% og 18,53% for 5 og 6 puttonyos. Fra den 1. august 2014 stilles der også krav om, at alt Tokaji Aszú flaskes i området - hvor der før var mulighed for at gøre dette uden for området. Og fra og med den 1. august 2015 er det ej heller længere tilladt at søde vinene "kunstigt".
Kort fortalt:
- Minimum af restsukker på 120 g/L
- Minimum af alkohol på 19%
- Fjernelsen af kategorien Aszú-Eszencia
- Stadig brug af 5 og 6 puttonyos
- Kun flaskning i selve området og
- Ej længere brug af sødmeregulering der ikke kommer fra Aszú-druer.
Men har dette så en reel betydning?
Som det nævnes tidligere, så kommer dette til at have betydning - specielt for de producenter som koncentrer sig om produktionen af de lidt sødere vine. Man vil altså stadig have mulighed for at finde vine markedsført under 3 og 4 puttonyos eftersom de rent lovgivningsmæssigt ej er fjernet. Det er med al sikkerhed ikke alle producenter som er med i vinproducent-foreningen, hvilket yderligere er med til at bekræfte denne "teori".
Hvad angår lovgivningen og en eventuel til-retning heraf, bør det nok ses i lyset af mange andre interesser end blot vinproducent-foreningens egne ambitioner om at højne kvaliteten af områdets ikoniske vine.
At få disse 'nytænkende' ændringer igennem de bureaukratiske myndigheder i Ungarn, samt taget områdets UNESCO status i betragtning, synes som noget at et lang-skud.
Kategori: Vin
Tags: Vin Lovgivning Ungarn Tokaji Aszú Puttonyos